Helyettesíthető-e egy profi grafikus nyomdai gyártás-előkészítővel?

Share

Nem minden nyomdai gyártás-előkészítő grafikus. Nem minden grafikus nyomdai gyártás-előkészítő.

Két külön szakmáról beszélünk, melyek egymással együttműködve eredményeznek tökéletes minőségben kigyártható nyomdai terméket.

A nyomdai gyártás-előkészítők feladata, tevékenységi köre nyomdánként eltérő lehet. Klasszikus feladatuk a bejövő megrendelések alapján a gyártási területek számára egyértelmű paraméterek megadása, gyártásközi ellenőrzés, ügyfelekkel való kapcsolattartás.

Bővített feladatkör lehet még a gyártási árajánlatokat kiadása, a gyártás végén a logisztikai feladatok, a számlázás, a szerződés előkészítések, az állomány ellenőrzések, esetleg a küldött állományok átalakítása, javítása nyomdailag kigyártható formára.

A nyomdai állományokat szerkeszthetik profi grafikusok, melyek az ügyfelek számára egyedi arculatot terveznek, a megrendelő számára egyedi grafikai terveket készítenek, ezek a magas árfekvésű grafikai munkák. A kész grafika minden esetben egyedi, tükrözi a grafikus stílusát, ötleteit, nagyfokú kreativitást igényel, de sajnos sok esetben a végleges állomány még korántsem nyomdakész. Az ő megbízása a grafika elkészítéséig terjed, nagyon ritka, hogy a tervek készítése előtt megkapja a nyomdai elvárásokat is, melyeknek meg kellene felelnie a kész anyagnak. Nos, ebből sajnos elég sokszor gond van a gyártásnál.

A nyomdai állományokat szerkeszthetik nyomdai előkészítők, melyek megadott szempontok alapján, küldött kép és szöveganyag felhasználásával, megadott instrukciók és  nyomdai gyártási előírások szerint készítik elő az állományokat. Ezek  a szakemberek nyomdai grafikai programokat kezelnek és szorosan kapcsolódnak a gyártáshoz. Számukra elengedhetetlen, hogy nyomdai alapismeretekkel rendelkezzenek. Az általuk készített nyomdai anyagban már elvileg hiba nem lehet a kigyártás szempontjából.

Nos, most döntsd el, hogy helyettesíthető-e egy profi grafikus nyomdai gyártás-előkészítővel?

Nyomdászként a nyomdai előkészítők közé sorolom magam. Nem vagyok grafikus, nem készítek egyedi arculatokat, egyedi illusztrációkat…. stb, de rendelkezem azokkal az ismeretekkel, mellyel az ügyfeleim nyomdai anyagai a gyártási technológiáknak megfelelnek.

Kezelek grafikai programokat és szívesen szerkesztem meg a nálam rendelt munkákat. A harmóniára törekszem és az egyszerű, tiszta grafikai megoldásokra. Vallom, hogy akkor van készen egy nyomdai állomány, amikor az ügyfelem számára is minden szempontból megfelel. Ilyen tekintetben végtelen hosszú ideig is tarthatna egy egyszerű névjegy szerkesztés is, de a munkáim 95%-ánál az első-második ötletemet elfogadják, illetve több esetben mindegyik ötletemet megvalósítottuk.

A döntést rád bízom:

  • magad szerkeszted meg a nyomdai anyagaidat
  • profi grafikusra bízod
  • nyomdai gyártás-előkészítőtől kérsz tanácsot arra, hogy mire ügyelj szerkesztésnél (pld. tőlem:)
  • nyomdai előkészítőre bízod a szerkesztést és megadsz egy pár instrukciót hozzá (pld. rám:)

Az alap természetem  a segítés. Szívesen segítelek abban, hogy a kész termékeddel Te is elégedett legyél és nyomdászként én is:)

A nyomdai vállalkozásom azok számára nyújt a legtöbbet, akik az egyedi megoldásokat keresik, egyedi tanácsokat, ötleteket kérnek, szívesen szerkesztik meg a saját nyomdai anyagaikat és ehhez örömmel elfogadnak nyomdai előkészítői segítséget. A cél minden esetben a jó minőségű és jó áron kigyártható nyomdai termék.

Fordulj hozzám bizalommal!

Szabó Katalin
nyomdai gyártás-előkészítő
nyomdai ötletgyáros
70-535-1726
Nyomdai munkák ötlettől a megvalósulásig.
Nyomdai előkészítés: www.nyomdaielokeszito.hu
Katiötletek: www.katiotletek.hu
Havi akcióim: www.nyomdaiakciok.hu